Biografi

Det började med en dikt och slutade med en hel skiva. Låtsaspoeten, även känd som Jon Rinneby, är ett musikaliskt enmanskollektiv som fritt rör sig mellan enkla visor och svensk progg. För att i nästa stund trassla sig in i snåriga popbuskage och americana med tydliga 90-talsreferenser.

låtsaspoeten_katt

Första spelningen gick av stapeln våren 2015 på Bushwick Book Club i Malmö, där Låtsaspoeten tillsammans med Jennie Abrahamson tolkade Karin Boyes dystopi Kallocain. I samband med detta släpptes även debuten “På riktigt” som fick ett varmt mottagande på bland annat Hymn och Meadowmusic. Uppföljaren “Nattmusik för människor” såg dagens ljus bara halvåret senare och letade sig in i Nöjesguiden tillsammans med en hyfsat glad gubbe. Det var i samband med detta som Låtsaspoeten bestämde sig för att släppa tre skivor inom loppet av ett år och utmaningen var ett faktum.

Låtsaspoeten tycker visserligen inte själv att han har något att skriva om och kanske är det just därför som lyssnarna säger att det känns så rakt och träffande, att det är på riktigt. Men trots att han nästan alltid sitter hemma vet de flesta i Malmös musikliv vem Jon Rinneby är. Välrenommerade och egenkomponerade studion Sound of wool visar upp en diger lista samarbeten. Allt från det lokala bandet på puben till Nina Persson. Inte att förglömma är hans tidigare band Turn Off Your Television som släppte tre uppmärksammade album mellan 2011-2014.